Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Spaarders verliezen eerste zaak om vermogenstaks

Geplaatst op: 11-01-2017, 13:52:43

De Belastingdienst heeft een eerste overwinning geboekt in een serie proefprocessen over de vermogensrendementsheffing.

Een groep van meer dan 15.000 Nederlanders heeft bezwaar aangetekend tegen de regels van de rendementstaks die tot vorig jaar golden. Over een fictief rendement van 4% op het vermogen van elke Nederlander wordt 30% belasting geïnd – in totaal dus 1,2%. Wie minder bezit dan grofweg €24.000, hoeft niet te betalen.

Op een normale bankrekening en zelfs op veel deposito’s is het al niet meer mogelijk 1,2% rente te halen; veel spaarders draaien verlies dankzij de spaartaks.

Een spaarder die meende dat de vermogenstaks daarom in strijd is met het Europese verdrag voor de rechten van de mens, heeft in Breda echter het deksel op de neus gekregen. Het fictieve rentepercentage is volgens de rechtbank in de Brabantse stad wel degelijk eerlijk, omdat het goed mogelijk is om op de langere termijn zonder veel risico te nemen een rendement van 4% te halen.

Fiscalist Cor Overduin, die de boze spaarders bijstaat, laat zich ondanks het verlies in Breda niet uit het veld slaan. „Als het goed is, krijgen we morgen de uitspraak van de rechtbank in Groningen, dus dan weten we meer iets meer”, laat hij weten. „Los daarvan wachten we nog op de uitspraak van de rechtbank Haarlem, en hebben we eind deze maand nog een zitting in Arnhem.”

Bron: www.dft.nl van 11 januari 2017

Ga terug naar de vorige pagina